Disclaimer


Nieuwtjes en weetjes

 

Hier vind je de laatste nieuwtjes uit konijnenland. Soms informatief, soms gewoon voor de lol :).


De verschillen tussen gedomesticeerde en wilde konijnen volgens Charles Darwin.

Charles Darwin (12 februari 1809 - 19 april 1882) onderzocht de belangrijkste aanpassingen van gedomesticeerde konijnen, met de oorzaken voor zover die terug te vinden zijn. Natuurlijk beschreef Darwin destijds alleen het verschil tussen wilde konijnen en gedomesticeerde konijnen die voor vacht of vlees gehouden werden. Andere konijnen waren er niet.

• Het hart werd circa 37% lichter.

• De maag en blindedarm kregen minder capaciteit en de dunne en dikke darm werden gemiddeld een halve meter korter.

• Door veel en stevige kost, weinig lichaamsbeweging én selectie van grootste dieren, is het gewicht van de grote rassen meer dan verdubbeld.

• De beenderen van de ledematen werden zwaarder, in verhouding met het hogere lichaamsgewicht, maar de achterpoten werden relatief minder zwaarder dan de voorpoten. In lengte zijn ze niet toegenomen, dit kan een gevolg zijn van het gebrek aan behoorlijke lichaamsbeweging.

• Met de toename van de lichaamsgrootte heeft de 3e halswervel de kenmerken van de 4e aangenomen en hebben de 8e en 9e ruggenwervels de kenmerken van de 10e en de achterste wervels aangenomen.

• De schedel is bij de grote rassen groter geworden, maar niet in proportionele verhouding tot het lichaam.

• De hersenen zijn niet evenredig vergroot (als ze al vergroot zijn) en de hersenkas is smal gebleven. Dit heeft de verhouding van de beenderen van het hoofd en de lengte van de schedel beïnvloed. Oogkuiluitsteeksels van de voorhoofdsbeenderen en het vrije einde van de jukbeenderen zijn in breedte toegenomen.

• Sommige delen van het schouderblad en eindstukken van het borstbeen zijn in vorm zeer variabel geworden.

• Oren zijn door teeltkeus enorm in lengte en breedte toegenomen, waarbij ze, waarschijnlijk door het gewicht en niet gebruiken van de spieren, zijn gaan hangen. Dit heeft invloed uitgeoefend op de positie en de vorm van de gehoorgang en dit weer, door de samenhang, in een lichte mate op de positie van bijna elk bot in het bovenste deel van de schedel, en zelfs op de positie van de gewrichtsknobbels van de onderkaak.


Hoe oud is jouw konijn?


De konijnenversie van emoticons :).


Leuk onderzoek uit Finland gepubliceerd in Veterinary Record (dat is een wetenschappelijk tijdschrift).
Er zijn 167 konijnen onderzocht die volgens de eigenaren gezond waren en geen problemen hadden.

Daarvan waren er 118 die dus echt wel één of meerdere problemen hadden ( 70% dus!!!).
Met name bij konijnen ouder dan 3 jaar.

Wat voor problemen dan:
* gebitproblemen (45%) dat is bijna de helft.
* rugproblemen (31%) dat is 3 op de 10. vooral veel bij dwerghangoren.
* huidproblemen (17%) dat is bijna 1 op de 5.
* oogafwijkingen (7%).

Dus, ook met uw ogenschijnlijk gezonde konijn kunt u beter tenminste 1 keer per jaar naar de dierenarts gaan voor een controle. En laat de dierenarts ook de kiezen controleren!
Bron: Dierenkliniek Leidschendam.