Disclaimer


Tips voor de winter

.

KONIJNEN

Konijnen kunnen temperaturen tot -10° aan. Als de temperatuur lager dan -10° is, raadt men aan om de konijnen in een tuinhuis, garage o.i.d. te zetten. Zorg wel dat deze goed verlicht en verlucht is.

Zet buitenkonijnen zeker niet in een warme huiskamer. Ze verliezen na 2 weken hun wintervacht en kunnen pas half mei terug naar buiten.
Uitzondering: zieke konijnen moeten wel naar binnen gehaald worden. Als ze genezen zijn binnen 2 weken, mogen ze weer naar buiten. Zo niet, moeten ze binnen blijven tot half mei.

Konijntjes die in het najaar binnen geboren worden, hebben niet de tijd gehad om een dikke wintervacht aan te maken. Zij moeten sowieso binnen gehouden worden tot half mei.

Het is geen goed idee om buitenkonijnen even binnen te laten spelen en vice versa. De grote temperatuurschommelingen kunnen hen ziek maken.

Zorg dat het (slaap)hok ongeveer 1 meter boven de grond staat. Het hok moet bescherming bieden tegen tocht, regen en wind. Je mag extra beschutting aanbrengen in de vorm van dekens, een rolgordijn, plexiglas o.i.d. voor het hok, maar zorg er tegelijk voor dat jouw konijnen nog licht en lucht krijgen. Maak eveneens de ren aan de windzijde winddicht.

Geef extra veel stro, dit houdt hen warm.

Ook een vriendje of vriendinnetje kan hen warm houden. Heb je maar 1 konijn? Houd hem/haar dan alsjeblieft binnen!

Sommige konijnen blijven pal in de sneeuw zitten. Geen probleem, hun dikke wintervacht beschermt hen tegen de kou.

Drinkflesjes bevriezen snel in de winter, ook het tuitje zelf kan bevriezen. Er bestaan diverse spullen om het bevriezen te beperken, enkele voorbeelden:
http://www.drdknaagdierwinkel.nl/konijn/konijnen-drinkflessen
http://www.dekonijnenwinkel.nl/producten/konijnen-diverse/p-1/202--konijnen-diverse.html
Maar dit voorkomt niet dat het tuitje bevriest.
Dit is echter wel een fijn systeem: http://www.medpets.nl/drinkwatertoren+verwarmd/?lpc=0156013801860000

Drinkbakjes zijn meer aangewezen in de winter. Zet ze in een dikke laag stro, op een snuggle safe of een speciale drinkbakverwarmer, dan bevriest het water minder snel. Doe zeker geen suiker o.i.d. in het water! Dit is schadelijk voor de darmflora!
Vaker per dag het water verversen is de boodschap! Gebruik hiervoor liefst lauw water, zo kunnen de konijnen meteen drinken zonder hun darmen te laten "schrikken" van ijskoud water.

Hoe weet je of konijnen het te koud hebben? Konijnen zullen ijskoude oren hebben, maar dat is normaal. De bloedvaten in de oren trekken samen om niet teveel warmte te verliezen. Konijnen regelen hun lichaamstemperatuur met hun oren. Het kuiltje in hun nek (onder de oren, tussen de schouderbladen) moet behaaglijk warm aanvoelen. Is dit niet het geval, dan is het konijn aan het onderkoelen en moet het binnen gehaald worden.

HAMSTERS

Hamsters zitten normaal gesproken binnen (dat zou toch moeten!) dus veel wintertips zijn er niet voor hen.
Houd er wel rekening mee dat een Syrische hamster in winterslaap kan gaan als het kouder is dan 10°. Bij 15° kan hij al slomer worden. Toch is het niet verstandig om de hamster dichtbij een warmtebron te huisvesten.
Lees hier super interessante informatie over de winterslaap bij Syrische hamsters!

EXTRA KERST-TIPS

Let op met:

  • Chocolade: giftig voor alle huisdieren
  • Kerstrozen/kerststerren (bloemen): giftig voor alle huisdieren
  • Kerstversiering, kerstlampjes: gevaalijk als ze breken, stuk vallen of opgegeten worden
  • Dank aan Laurens-Jan Ridders voor het mogen gebruiken van zijn prachtige natuurfoto's!
    Zijn site: http://ridders-natuurfoto.blogspot.be.

    .