Disclaimer


Hoe maak ik mijn hamster tam?

 

Syrische hamster - Roborovski hamster

 

Tips voor de Syrische hamster.

Net zoals bij konijnen ga ik bij iedere hamster op mijn gevoel af. De ene hamster wordt vlug tam, de andere heeft wat meer tijd nodig, ook hier is geduld de boodschap. Voor hamsters zijn onze handen grote angstaanjagende dingen en het is aan ons om te leren dat ze die handen kunnen vertrouwen. Probeer hen nooit plotseling langs boven te benaderen want hamsters zien slecht en zouden kunnen schrikken en denken dat je een roofvogel bent (in de natuur komt gevaar ook van boven). Word nooit boos als de hamster bijt en straf hem zeker niet, hamsters begrijpen dit niet en ze worden alleen maar bang van je. Bedenk ook dat hamsters geen knuffeldieren zijn en er dus niet van houden om uren- of zelfs minutenlang vastgehouden te worden.

Zorg dat de hamsterkooi al klaar staat voordat je je nieuwe aanwinst gaat halen. Vervoer je hamster liefst in een transportbakje, liever geen kartonnen doosje want dat kan hij kapot knagen onderweg. Als je thuiskomt, doe je het transportbakje open voor het deurtje van de kooi en laat de hamster zelf in zijn kooi stappen.
De eerste minuten zal hij druk bezig zijn met alles te besnuffelen en zijn nieuwe omgeving te verkennen. Vervolgens zal hij als een gek in het wiel beginnen te rennen om even uitgeput neer te ploffen en dan weer verder te rennen. Het is zijn manier om de stress van zich af te lopen. Misschien verstopt hij zich ook wel omdat hij bang is.

Laat hem de eerste dagen rustig bekomen en probeer hem nog niet te pakken. Maak hem zeker niet wakker tijdens de dag! Dat kan zijn levensduur verkorten en hij zal heel humeurig zijn. Het beste is om zijn gekozen uur van wakker worden af te wachten. Is dit echter heel laat (bv. middernacht), mag je hem wel eerder wakker maken. Maak hem ’s avonds op een bepaald uur wakker zodat hij dit tijdstip gewend raakt. Ga langs zijn kooi zitten, roep zachtjes zijn naam en praat de hele tijd zachtjes tegen hem, zo went hij al aan je stem. Je kan ook al iets lekkers aanbieden door de tralies of het deurtje maar als hij schrikt en wegloopt, heeft hij meer tijd nodig. Na één of meer dagen kan je al eens je hand in de kooi leggen zonder iets te doen. Het zou kunnen dat hij komt snuffelen, maar hij kan ook bang weglopen of in zijn wiel gaan rennen. Probeer dan wat lekkers op je hand te leggen zodat hij enkele stapjes op je hand moet zetten. Pas wel op: je hand ruikt op die plaats dan naar eten en de kans bestaat dat je hamster in je hand zal bijten. Hamsters zien immers slecht en gaan veel op hun neusje af. Trek dus je hand terug zodra hij van je hand stapt. Hij zal het voer waarschijnlijk toch in zijn wang stoppen of ergens anders opeten. Zorg wel dat het lekkers een klein stukje is, anders gaat hij het misschien verstoppen in zijn voorraadkamer.

Hamsters bijten vaak zachtjes in je handen om te proeven of die eetbaar is, als je dan zachtjes terugtrekt, begrijpen ze dat je hand niet eetbaar is. Heb je toch een bijtgrage hamster die zelfs zonder lekkere geur hard bijt, dan kan je de eerste dagen een handschoen of washandje aandoen. Zo kan hij wel op je hand stappen en aan je wennen zonder dat je gebeten wordt. En jij hoeft niet bang te zijn.

Als hij klaar is om vol vertrouwen op je hand te stappen, leg dan je andere hand op zijn rugje zonder al teveel te klemmen. Maak een kommetje van je handen, dat is een veilig holletje voor hem. Springt hij eruit, dan is hij voorlopig nog te bang en moet je hem wat meer tijd geven. Let op: als je je hamster wil oppakken, doe dit dan steeds boven een tafel bv. Als hij schrikt, valt hij niet te hard.

Maar als het oppakken ook lukt, kan je hem al in een speelrennetje zetten. Oefen daar ook het oppakken en terug neerzetten, bij voorkeur staat de ren zo dicht mogelijk bij de kooi zodat je nog niet hoeft te wandelen met een hamster in je handen. Laat hem altijd zelf op je hand stappen in plaats van naar je hamster te graaien, dan is al het opgebouwde vertrouwen in één klap weg.
De volgende stap is dan je hamster op schoot nemen, je merkt wanneer hij er klaar voor is en zich goed op zijn gemak voelt bij jou. Als hij netjes blijft zitten in jouw handen en hij loopt nieuwsgierig en onderzoekend over je lichaam, dan vertrouwt hij je.

Indien jouw hamster ook zijn pootjes mag strekken in de woonkamer, zorg dan dat deze hamsterveilig is en laat hem nooit zonder toezicht loslopen! Er mogen zeker geen andere dieren aanwezig zijn die een gevaar kunnen betekenen voor je hamster. Ze kunnen hem beschouwen als een lekker hapje! Zorg dat hij niet bij kamerplanten kan (giftig!) en werk elektriciteitskabels goed weg! Wees zelf ook voorzichtig en hou hem goed in het oog want het zou niet de eerste hamster zijn waarop getrapt wordt! Sluit ook alle mogelijke ontsnappingsroutes af (deuren, kasten, verwarming enz), een hamster kan door de kleinste gaatjes als hij wil.

Hoe lang het duurt eer een hamster tam wordt, is moeilijk te zeggen, de meeste hamsters van mij waren na 3 weken volledig tam, zo tam dat ze al konden loslopen op de grond waar ik hen zonder problemen terug kon opscheppen, slechts bij eentje heeft het 6 weken geduurd.

Maar met deze tips zal het tam maken vast wel lukken, veel succes!


Tips voor de Roborovski hamster.

Roborovski's zijn eigenlijk kijkhamsters. Ze zullen zeker geen rustige knuffelhamsters worden zoals Syrtjes (zie hierboven). Het is ook moeilijk als robbies met meer samenwonen om ze tam te maken. Maar mocht je - zoals ik - een robo hebben die uitgestoten wordt door de groep en alleen woont, kun je het proberen.
Besef echter dat dit héél véél geduld en inspanning kost!

Roborovski's zijn niet zo intelligent als andere hamsters en leren trager. Hun schrikachtige aard speelt natuurlijk ook een grote rol. De meeste mensen "scheppen" hen gewoon op, ook al lopen ze weg. Na verloop van tijd zullen ze hier wel aan wennen, maar het druist in tegen alles waar ik in geloof. Ik geloof namelijk dat een dier zelf de keuze moet maken wanneer het ons wil vertrouwen. Wij beslissen al zoveel andere dingen: hoe ze wonen, wat ze eten enz.

Ik pakte het dus anders aan bij Dotje. Ze had immers al zoveel meegemaakt (lees haar pagina voor details). Om te beginnen deed ik Rescue Remedy Kids in haar water. Deze versie bevat geen alcohol en door 1 druppel per 15 ml in haar water te doen, kon ik het toedienen zonder haar te storen. De eerste weken zag ik haar niet, ze kwam pas uit haar huisje als het licht uit was.
Maar telkens als ik haar voer en water gaf, praatte ik tegen haar, ook al zag ik haar niet.

Op een dag zat ze veilig in haar tunneltje en ik legde lekkers in de kooi, net voor de uitgang van een tunnel. Zij zag mijn hand en hoorde mijn stem. Ik bleef bij de kooi staan om te kijken of ze het lekkers durfde te komen halen (mijn hand was niet meer in de kooi): yes, dat lukte! Dit heb ik 2 weken volgehouden.

De volgende stap: ze moest uit haar tunneltje komen om het lekkers te komen nemen. Het lukte maar ze schoot meteen weer in haar tunneltje om het veilig op te eten, geen probleem! Na enkele weken verstopte ze zich niet meer in haar tunneltje maar bleef ze rustig zitten.

Na 2 weken ging ik een stapje verder: ik bleef het lekkers vasthouden en vanuit haar veilig tunneltje zou ze het uit mijn hand moeten nemen. Ook dat lukte en dit hield ik eveneens 2 weken vol.

Daarna ging ik weer een stapje verder, ik probeerde of ze uit haar tunneltje eten uit mijn vingers zou aannemen. Ze beet hierbij in mijn vingers om meer te willen (gelukkig bijten robbies niet zo hard als syrtjes). Dat moet ik er nog steeds bijnemen. Ik zei het al: robo's zijn niet zo slim, gelukkig zijn ze wel superschattig :).

Zoals je kunt lezen, was ik nu al enkele maanden bezig. Maar ik was intussen al zo ver dat ze uit haar huisje kwam zodra ze mijn stem hoorde! Ik wilde echter nog een stapje verder en wilde dat ze een snoepje van mijn handpalm zou nemen. En ook dat lukte wonderwel! Eerst kwam ze een stukje op mijn hand en inmiddels komt ze dagelijks even op mijn hand zitten.

Knuffelen lukt natuurlijk niet, maar dat hoeft ook niet. Ik vind dit een enorme prestatie dat dit klein bolleke mij zoveel vertrouwen geeft! En ik ben blij dat onze band hierdoor veel beter is, dan als ik haar zou "vangen".

Sommige robbies worden rustiger naarmater ze ouder worden en pas als ze bejaard zijn, kun je ze gemakkelijker oppakken.

 

 


Naar boven