Disclaimer


Inenting tegen Myxomatose en VHS na E. cuniculi

 

Veel konijnenbaasjes die - net als ik - een konijntje hebben dat genezen is van E. cuniculi zullen zeker en vast twijfelen of een inenting wel een verstandige keuze is. Ook ik zat met die twijfels. Een inenting is immers een zware aanslag op het immuunsysteem doordat het konijn antistoffen moet maken tegen 2 ziektes. Door een lage weerstand zou het kunnen dat de parasiet die EC veroorzaakt, weer zijn kans gaat grijpen.

Daarom heb ik 3 onafhankelijke en konijnkundige dierenartsen geraadpleegd voor advies. Ik wil uiteraard - net als ieder konijnenbaasje - voorkomen dat mijn konijntje die ziekte opnieuw moet doormaken. Van een dierenarts hoorde ik overigens dat EC geen parasiet maar een schimmel is.

De dierenartsen hebben me allemaal aangeraden om een preventieve kuur Panacur (werkzame stof is fenbendazole) te geven. (of albendazole enz.)
De lengte van de kuur verschilde maar het advies waar ik me het beste bij voelde was: Vanaf 1 week vóór tot 1 week na de inenting de juiste dosis Panacur geven aangepast aan het gewicht. (iets overdoseren mag).

Verder kun je ook kruiden geven die de weerstand verhogen. Zo geef ik geregeld oregano en bramenblad. Dit wissel ik af met een kuur Echinacea. Dit mag je naar verluidt niet continu geven, dan zou het zijn werking verliezen. Aangeraden wordt om Echinacea 2 weken te geven, dan een week niet en vervolgens weer 2 weken.

Het resultaat is niet meetbaar dus echte bewijzen zijn er niet. Maar o.a. fokkers merken een verschil met konijnen die deze kruiden niet krijgen.

Ik hoop dat ik met dit artikel enkele onzekerheden heb kunnen wegnemen.

Corina.