Disclaimer


Huisvesting voor Syrische hamsters

 

Hier vind je nuttige informatie met betrekking tot de grootte van de kooi, het type, de inrichting ervan, de plaatsing in huis, geschikte bodembedekking en nestmateriaal, loslopen enz.

Ook vind je hier tips om kalkaanslag uit drinkflesjes te verwijderen.

 

Belangrijk: Syrische hamsters zijn strikt solitair, dit wil zeggen dat ze altijd alleen in een kooi moeten. Hoe gezellig het ook in mensenogen kan lijken, samenleven met soortgenoten is voor Syrische hamsters de hel. Dat kan gaan van onderdrukking naar gevechten tot zelfs de dood! Hou Syrtjes dus lekker apart!

Ik heb van www.hetknabbelthuisje.tk foto's mogen gebruiken die bewijzen hoe ernstig en gruwelijk de gevolgen kunnen zijn als Syrische hamsters WEL samengehouden worden. Opgelet: kinderen en gevoelige zielen bekijken de foto's best niet, ze kunnen shockerend zijn. Daarom staan ze niet meteen op deze pagina maar kun je ze zien via deze link.

Glazen terrarium (eventueel met traliegedeelte bovenop): ideaal voor Syrische hamsters omdat ze hier naar hartenlust in kunnen graven.

Traliekooi: Natuurlijk met horizontale spijltjes, dat is makkelijker om te klimmen want Syrtjes staan bekend als uitstekende klimmers, alleen het neerkomen wil nogal eens mislukken. (zie ook verdiepingen).
Nadeel kan zijn dat er nestmateriaal kan uitvallen en je moet zeker zijn dat de kooi niet op de tocht staat.
En je mag je ook aan regelmatig traliegeknaag verwachten.

Een alternatief is een zogenaamde Duna kooi, een plastic onderbak met daarbovenop een doorzichtige plastic bovenkap. Voordeel: geen tocht en rommel. Nadeel: urinedampen kunnen moeilijk weg en ik vind dat het een afstand creëert tussen jou en de hamster. Voor een roborovski hamster is dit echter een ideale kooi!

Grondoppervlak
: Liefst 100 cm x 50 cm. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe beter. Zeker vrouwtjes kunnen 120 x 60 goed gebruiken. Ideaal is een kooi met een diepe onderbak zodat de hamster holenstelsels kan graven zoals in het wild. Ze moeten minstens 20 cm bodembedekking krijgen, maar liefst 50 cm.

Slaaphuisje: Sommige hamsters verkiezen een huisje om in te slapen, anderen kiezen liever zelf hun hoekje uit. De meeste huisjes in de winkel vind ik te klein voor Syrische hamsters. Als je er toch één geeft, leg dan het nestmateriaal er niet in maar laat de hamster dat zelf doen.

Verdiepingen: volgens velen mag je deze niet meerekenen in de grootte van de kooi maar hier ben ik het niet mee eens. Ze brengen toch extra variatie en ruimte om spulletjes te zetten.
Wel opletten, als je geen kooi hebt met overlappende verdiepingen, kan het gevaar bestaan dat hamsters lelijk kunnen vallen, het zijn nu eenmaal onhandige wezentjes. Dan is het aangeraden om een hangmatje te hangen.
Uiteraard moeten verdiepingen van stevig materiaal zijn en niet van tralies.

Inrichting: probeer zoveel mogelijk met natuurlijk materialen te werken en dikwijls te variëren, voor voorbeelden, kijk bij speelgoed. Zorg verder natuurlijk ook voor een stevig eetbakje en een drinkflesje. Drinkbakjes maken de kooi nogal vlug vies. Ververs het water iedere dag.

Tips om drinkflesjes schoon te maken

Kalkaanslag
Vul de fles met heet water en een scheutje azijn, even laten inwerken en goed schrobben met een flessenborstel. Deze kun je vinden in de dierenwinkel of op de baby afdeling van de supermarkt.

Kalkaanslag in het tuitje (tuitje blokkeert of werkt niet meer goed)
Leg de tuit in een bakje met pure azijn of heet water met een scheut azijn. 10 minuten laten inwerken en dan goed spoelen met heet water.

Loopradje: Voor een Syrische hamster moet dit 30 cm doorsnee zijn en nooit eentje met open spijltjes nemen! Daar kan de hamster, terwijl ze loopt, in vast komen te zitten.

Sproetje is een grote hamster en je ziet het verschil tussen jong en volwassen heel goed. Hamsters lopen met een krom rugje in een te klein wiel. Sproet poseerde enkel voor de foto in het te kleine wiel hoor.

Fout radje (20 cm), het gaat wel nog als ze jong en klein zijn.
Goed radje (30 cm)

Toilet: In de winkel zijn toiletjes verkrijgbaar maar je kan ook een gewoon plastic bakje nemen, op voorwaarde dat je hamster het niet kapot knaagt. Sommige hamsters kan je leren op een wc-tje gaan door wat bodembedekking met urine in het toilet te leggen. Anderen leren het nooit en dan moet je hun plashoek wat vaker verversen. Ik gebruik chinchillazand in de WC en neem gewoon het natte gedeelte iedere dag eruit. Zo blijft de kooi ook langer proper.

Plaatsing: Zoals hierboven ook al gezegd; zet de kooi op een tochtvrije plaats, niet in volle zon, niet dichtbij een verwarming, niet dichtbij een deur of raam (vanwege de drukte), niet naast een tv/radio/PC, liefst in een rustige ruimte waar overdag niet teveel lawaai is zodat de hamster kan slapen.

Geschikte bodembedekking: tenzij je een allergische of langharige hamster hebt, is houtvezel nog altijd het voordeligste. Voor de andere gevallen is er de keuze tussen beukensnippers, aubiose (= hennepvezel), carefresh, corbo enz. Deze zijn wel allemaal aanzienlijk duurder.
Er wordt vaak gezegd dat houtvezel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar al mijn hamsters zijn oud geworden. Mijn ervaring is dus anders.
Ze moeten minstens 20 cm bodembedekking krijgen, maar liefst 50 cm.

Geschikt nestmateriaal: in tegenstelling tot wat alle dierenwinkels aanprijzen, zijn hamsterwatten absoluut uit den boze! Ik heb het zelf niet meegemaakt gelukkig maar er zijn heel veel gevallen bekend waarin de hamster met een pootje is blijven haken: gevolg afgestorven pootje. Ook zijn er al verschillende hamsters in gestikt. Niet doen dus! Geef gewoon ongebleekt en onbedrukt wc-papier, keukenrol of papieren zakdoekjes in reepjes gescheurd.
Hooi kan je ook geven maar hier ben ik voorzichtig in geworden door Donkey's ziekte (zie ziektes). We vermoeden dat er mijt in het hooi heeft gezeten. Daarom steek ik het hooi altijd 48 uur in de diepvries voor ik het gebruik, mijten sterven bij vriestemperaturen.

Loslopen: het is natuurlijk wel zo plezierig als je hamster iedere dag eens de pootjes kan strekken. Je kan de hamster gewoon enkele minuten onder toezicht laten loslopen in de kamer of je kan ook een ren bouwen (zie speelgoed en bouwplan) waar ze langer in kan zitten. Let op: laat je hamster nooit samen los met andere huisdieren, je weet nooit wat er kan gebeuren, hier mogen ze enkel in huis loslopen als de konijntjes in hun kooi zitten. Werk ook kabels weg en opgepast met kamerplanten, de meeste zijn giftig! En misschien wel het allerbelangrijkste: pas op met kiertjes en gaatjes, een hamster kan zich heel smal maken en je vindt hem maar moeilijk terug.

Poetsen: Ik poets de kooien altijd met azijn, het is het beste middel om urinevlekken weg te krijgen, even laten inwerken en goed naspoelen met heet water. Enkel in geval van ziekte, poets ik nog eens extra met Dettol, verkrijgbaar bij de apotheek.

De kooien
De Hamster Heaven Metro van Savic (80 x 50 x 50 cm)
voor mijn Syrische hamsters. Ik ben gestopt met het houden van hamsters in 2015. Vandaar de "verouderde" kooi.

De Ferplast Duna Multy (71 x 46 x 31,5 cm)
voor de roborovski
De ren (voor syren)
Loslopen (alleen syren)


Naar boven