Disclaimer


Bachbloesemtherapie

 

Let op: bachbloesems mogen nooit een vervanging zijn van een bezoek aan de dierenarts en reguliere medicijnen!
Ze kunnen wel dienen ter aanvulling.

Bachbloesems zijn gemaakt uit aftreksels van bloemen en planten en zijn ontdekt en ontwikkeld door Dokter Edward Bach. Ze worden gebruikt om verstoorde emoties weer in balans te brengen. Bachbloesems zijn niet ontwikkeld voor lichamelijke klachten. Maar het kan wel zo zijn dat door geestelijke klachten lichamelijke klachten kunnen ontstaan. En dat door de behandeling van de geestelijke klachten de lichamelijke klachten minder kunnen worden of zelfs kunnen verdwijnen. Er zijn in totaal 38 remedies en 1 samengestelde remedie, de rescue remedie. Meer over Rescue Remedy lees je hier.

Als je een verkeerde bachbloesem gebruikt omdat je niet goed weet welke de juiste is, kan dit geen kwaad. De bloesem heeft dan geen werking, ook geen bijwerkingen. Maar je verliest wel kostbare tijd op deze manier, daarom is het belangrijk dat je contact opneemt met een deskundige op het gebied van bachbloesems. Je kunt zelf eentje opzoeken op internet of mij een mailtje sturen, dan bezorg ik je enkele adressen. Bij deze deskundigen kun je de bachbloesems ook aankopen of je kunt ze zelf in de bio/natuurwinkel halen. Een deskundige kan ook een samenstelling maken van verschillende bloesems indien jouw dier meerdere bloesems nodig heeft.

Hoeveel: 4 druppels uit het flesje naar behoefte. In geval van grote angst e.d. mag je het meermaals per dag geven. Overdoseren kan niet, bachbloesems zijn heel veilig. Best is om het 4x/dag te geven.

Hoe:

  • in het drinkwater of
  • op het hoofdje tussen de oren of
  • de buitenkant v/d oren ermee inwrijven

 

De bloesems zijn onderverdeeld in 7 groepen, klik op een groep voor de bijbehorende bachbloesems en hun omschrijving.

1. Angst
2. Onzekerheid
3. Onvoldoende interesse in het hier en nu
4. Eenzaamheid
5. Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
6. Moedeloosheid en wanhoop
7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen



 

1. Angst

Aspen (esp):
Dieren met een aspen-tekort zijn angstig en onzeker. Ze hebben angsten die ze niet kunnen verklaren, maar die voor hen heel echt zijn. De aspen-angst zit eigenlijk tussen de oren en is niet echt te benoemen. Geef het dier afleiding op die momenten dat de angsten de overhand dreigen te nemen, maar uiteraard mag je niet troosten, omdat je daarmee de angst bevestigt. Het dier droomt vaak heftig en haalt niet die rust uit de slaap die het zo hard nodig heeft. Vaak zijn aspendieren bang om alleen te blijven. Daarentegen hebben ze ook angst om contact te zoeken. Forceer bij deze dieren niets, laat het dier zelf komen. Ook angstbijten is een symptoom van een aspen-tekort. Soms lijkt het of aspendieren angst hebben voor het hele leven.

Mimulus (maskerbloem):
Dieren met een tekort aan mimulus-energie ontwikkelen angsten voor bekende zaken. Angst voor bekende zaken komt veel voor bij dieren. Bijvoorbeeld angst voor onweer, angst voor vuilniszakken of angst voor die ene buurman. Kortom alle angsten die benoemd kunnen worden en waarvan de oorsprong bekend is. Deze dieren zijn ook vaak erg schrikachtig en hebben dan de neiging om te vluchten. Soms is de schrik en de angst zo groot dat het dier agressief zal reageren wanneer je hem weer aan die prikkels blootstelt. Vaak zie je bij deze dieren dat de angsten zich langzaam uitbreiden en wanneer er geen behandeling plaatsvindt de dieren veranderen in zeer terug getrokken dieren, die nog maar weinig plezier in het leven hebben. Deze dieren zijn ook vaak overgevoelig en verlegen en hebben - mede veroorzaakt door deze angsten - ook vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor is het aan te bevelen om deze dieren niet alleen mimulus te geven, maar ook de remedie larch. Hierdoor wordt het dier zekerder van zijn eigen kunnen waardoor angst en schrik eerder overwonnen worden.

Rock rose (zonneroosje):
Dieren met een tekort aan rock rose-energie verkeren in een verlengstuk van de aspen of mimulus toestand. Deze remedie behandelt beide soorten angsten. Wanneer het dier in paniek is geraakt geef je hem rock rose.

Cherry Plum (kerspruim):
Bij deze dieren wordt een spanning in het lichaam opgebouwd die er eens in de zoveel tijd uitkomt in de vorm van hysterisch, agressief en/of driftig gedrag. Het dier verliest compleet zijn zelfbeheersing. Het cherry plumdier is onbetrouwbaar te noemen. Zijn gedrag is moeilijk te voorspellen omdat hij afhankelijk van zijn bui telkens anders op een situatie reageert. Het dier zelf voelt zich zeer ongemakkelijk en ongelukkig in deze situatie. Wanneer het dier in zo'n hysterische aanval verkeert, probeer dan kordaat de aandacht van het dier op jezelf te projecteren zodat de aanval afneemt i.p.v. toeneemt wat zal gebeuren wanneer je niet ingrijpt. Heel belangrijk bij de behandeling van een dier met cherry plum-tekort is proberen te voorkomen dat er spanning opgebouwd wordt. Er moet dus achterhaald zien te worden waarom het dier deze spanning opbouwt en waar deze vandaan komt.

Red Chestnut (rode kastanje):
Red chestnutdieren zijn overbezorgd en angstig om het welzijn van hun dierbaren. Ze houden iedereen goed in de gaten en kunnen pas rustig slapen als de hele familie veilig thuis is. Dit gedrag word ook gezien bij zogende moederdieren, die hun jongen zo dicht mogelijk bij hun willen hebben, zodat ze niet de fout in kunnen gaan of dat ze iets overkomt. Deze dieren hebben vaak een te sterke relatie met hun verzorger, in die zin dat de verzorger niet uit het oog verloren wordt en dat het dier hemel en aarde beweegt om maar bij de verzorger te zijn. Deze dieren kunnen slecht tegen alleen zijn, immers, de verzorger is afwezig en daardoor raakt het dier in vertwijfeling. Het gaat hier dus om angsten en overbezorgdheid om anderen. Ook wanneer er sprake is van een te sterke band tussen dier en eigenaar kan deze remedie uitkomst bieden en ervoor zorgen dat het dier zich geestelijk niet verloren voelt wanneer hij niet in de buurt van zijn verzorger is.

Naar boven

2. Onzekerheid

Cerato (loodkruid):
Een ceratodier kijkt constant naar zijn baas om te vragen of hij het goed doet. Het dier heeft duidelijk een tekort aan zelfvertrouwen en vraagt daarom ten alle tijden bevestiging van zijn daden. Het dier kan hierdoor erg dom overkomen, maar gebrek aan intelligentie heeft het niet. Het heeft door cerato-gebrek constant bevestiging nodig en zal de baas ook nooit uit het oog verliezen. Eerder nog zal hij aan de baas vastplakken. Dit zijn dan ook de dieren die letterlijk de hele dag achter hun baas aanlopen. Deze dieren tonen weinig initiatief gewoonweg omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Deze dieren moet je wat overdreven trainen, heel veel bevestiging geven waardoor het dier meer vertrouwen gaat krijgen in zijn eigen kunnen.

Scleranthus (hardbloem):
Een dier die een tekort heeft aan scleranthus-energie heeft veel last van stemmingswisselingen. Hij kan geen evenwicht vinden in het leven. Het eten wil de ene dag wel lusten en de andere dag niet. De buurman aardig vinden en de volgende dag hem willen bijten. Het dier twijfelt constant, kan geen keuzes maken waardoor hij niet lekker in zijn vel zit. Deze gemoedstoestand kost het dier veel energie aangezien hij druk bezig is met kiezen maar niks opschiet. Bij honden met een gebrek aan scleranthus-energie zie je vaak dat deze dieren last hebben van autoziekte welke voortkomt uit een evenwichtsstoornis. Ook dieren die vaak last hebben van hormoonschommelingen (teefjes rond de loopsheid) zijn vaak gebaat met scleranthus.

Gentian (gentiaan):
Dieren die vaak met de 'staart tussen de benen' weglopen zodra er iets niet gaat zoals het hoort te gaan. Een tegenslag tijdens een training en het dier zal die oefening niet meer doen omdat hij denkt het toch niet te kunnen. De dieren zijn pessimistisch gestemd en hebben geen zin om dingen te gaan ondernemen omdat ze op voorhand besloten hebben dat het toch niet leuk wordt. De dieren hebben vaak een ietwat droevige blik in hun ogen en stralen een vreemde hooghartigheid uit. Dieren die dit gedrag vertonen hebben duidelijk een Gentian-tekort. Meestal is deze toestand slechts van tijdelijke aard en heeft dan een aanwijsbare oorzaak.

Gorse (gaspeldoorn):
Gorse is een echte stemmingsremedie. Een dier kan tijdelijk in een Gorsestemming zijn, maar geen enkel dier heeft een Gorsekarakter.
Het dier is volstrekt wanhopig en doet geen moeite meer om activiteiten te ondernemen. Het ligt op de eigen plek en blijft daar liggen. Het dier geeft de indruk dat het van hem allemaal niet meer hoeft. Deze houding zie je wanneer de hond ziek is en niet meer de energie heeft om "overeind" te krabbelen. Ook dieren die langdurig in asiel of kennel zitten vertonen dit gedrag, ze zien geen zin meer in het leven. Deze dieren hebben heel veel liefde, geduld en aandacht nodig om uit deze depressieve toestand te krabbelen. Gorse is ook een goede remedie voor dieren die last hebben van verlatingsangsten. De remedie Gorse staat ook bekend als ''zonneschijn in een flesje''.

Hornbeam (haagbeuk):
Het dier is verveeld en heeft geen zin om op te staan. Als er iets leuks gebeurt is de energie er ineens weer wel, maar het normale leven lijkt moeilijk te volbrengen. De hond loopt braaf zijn dagelijkse blokje om mee, maar van enig enthousiasme is geen sprake. Deze dieren houden van afwisseling, liefst iedere dag een ander rondje lopen of een ander spelletje doen. Behalve Hornbeam helpt ook dus afwijking van het normale patroon om het dier weer in balans te krijgen.

Wild Oat (dravik):
Het Wild Oat dier weet eigenlijk niet wat hij wil. Hij heeft geen doel in zijn leven. Het dier kan duidelijk moeilijk voldoende concentratie opbrengen om te doen waar het mee bezig is. Hij begint ergens enthousiast aan, maar verliest al gauw de interesse en stopt er dan maar mee. Bij het trainen van deze dieren lijken ze vast te blijven zitten in de puberteit en niet bij te leren. Ze lijken nooit volwassen te worden. Ze zijn altijd in voor een spelletje en voor nieuwe trainingen, maar je moet bij deze dieren creatief blijven en nieuwe dingen blijven leren zodat de interesse vastgehouden wordt. Het zijn de dieren die in huis veel sloopgedrag laten zien, in het kader van verveling en dan maar afleiding zoeken in het afkluiven van een tafelpoot.

Naar boven

3. Onvoldoende interesse in het hier en nu

Clematis (bosrank):
Een Clematis-dier vertoont dromerig gedrag. Hij ontvlucht de werkelijkheid en ligt het liefst lekker te slapen, dromend van de boswandeling die hij vanavond gaat maken. Hij heeft een afwezige blik in de ogen. Aangezien het dier erg afwezig is, lijkt het alsof het ongehoorzaam is omdat het de commando's gewoon niet hoort, of daar gewoon traag op reageert. Zo'n dier straffen is dan dus een slechte zaak omdat het niet begrijpt waarvoor het gestraft wordt. Dit gedrag wordt vaak gezien bij dieren die vroeger slecht behandeld zijn. Het is de bedoeling dit dier uit zijn droomwereld te halen en de aandacht te vestigen op het heden. Veel spelen en dingen doen waarvan je weet dat het dier dit leuk vindt zal het dier helpen terug te keren naar het heden.

Honeysuckle (kamperfoelie):
Voor dieren die het verleden niet achter zich kunnen laten. Honeysuckle maakt deel uit van de 'overplaatsingsremedie' (Honeysuckle, Star of Bethlehem en Walnut). Het helpt dieren die naar een nieuwe omgeving moeten gaan. Denk hierbij aan verkoop of uithuisplaatsing. Bij dieren met een Honeysuckle-tekort zie je dat ze niet (willen) wennen aan de nieuwe leefsituatie, ze blijven hangen in het verleden. Dat kenden ze en dat waren ze gewend. Die nieuwe leefsituatie kan variëren van een nieuwe eigenaar tot een verhuizing of nieuwe mensen in huis. Deze remedie kan ook preventief gegeven worden, dus voor de herplaatsing of verhuizing.

Wild rose (hondsroos):
Een dier met een tekort aan Wild Rose-energie gaat apathisch en ongeïnteresseerd door het leven. Hij heeft geen zin om iets te leren. Het dier legt zich bij elke situatie neer en is daarom erg gemakkelijk in de omgang. Het zijn rustige ontspannen dieren die niet echt ongelukkig overkomen. Het dier heeft echter niet de vrolijkheid die het zou kunnen hebben en mist het vermogen om van de dingen des levens te genieten.

Olive (olijf):
Dieren met een tekort aan Olive-energie zijn moe en futloos. Deze dieren hebben last van algehele uitputting. Ze zijn oververmoeid wat zich uit in veel slapen en te moe zijn om te eten. Olive geeft het dier energie om weer vooruit te kunnen. Dieren komen in deze toestand terecht na ziekte of een zware operatie. Ook het verblijf op een logeeradres kan zeer uitputtend zijn voor een hond, kat of ander dier (stress). Ook na een operatie of een zware ziekte is het goed het dier Olive te geven.

White chestnut (paardenkastanje):
Het dier kan zich niet concentreren en kan problemen en/of gebeurtenissen niet los laten. Het dier heeft geen controle over zijn gedachten en hierdoor voelt hij zich slecht. Deze dieren slapen zeer onrustig aangezien de gebeurtenissen van die dag zich in hun hoofd blijven afspelen. Het is een geestelijke onrust. Deze dieren zijn ook altijd bezig, dingetjes onderzoeken, tien keer omdraaien in de slaap enz. Vanwege de slechte concentratie is het erg moeilijk deze dieren iets te leren.

Mustard (herik):
Mustard is ook een echte stemmingsremedie.
Dieren die een tekort hebben aan Mustard-energie verkeren in een zware depressie, die van tijdelijke aard is. Ineens kan het dier in zo'n depressie terechtkomen zonder dat daar echt een oorzaak voor aan te wijzen is. Niets in het leven kan hun dan vreugde brengen. Ze liggen maar wat doelloos in hun mand. Deze toestand komt gelukkig niet erg vaak voor bij dieren, maar dieren die in korte tijd veel meegemaakt (aantal herplaatsingen) hebben willen dit gedrag wel eens vertonen.

Chestnut bud (kastanjeknop):
Een Chestnut Buddier maakt continu fouten en leert daar niet van. Hij heeft als het ware een leerblokkade. Het is het dier dat telkens de fout in gaat op exact dezelfde manier. Een hond die als hij naar die ene reu toegaat steeds afgebekt wordt en dat ook lijkt te weten, toch gaat hij telkens weer terug om weer afgebekt te worden. Deze dieren lijken dom, maar zijn dat absoluut niet. Eigenlijk lijken deze dieren niet volwassen te worden, ze blijven steken in het kinderlijk gedrag van constant dezelfde dingen fout te doen. Bij deze dieren moet je eigenlijk zien te voorkomen dat ze in de fout gaan. Pikt de hond iets van tafel, zorg dan dat er niets te pikken valt, of leid hem af als je ziet dat hij weer naar die beruchte reu toe wilt enz.

Naar boven

4. Eenzaamheid

Water violet (waterviolier):
Dieren van het Water Violet-type zijn tevreden met hun eigen gezelschap. Het zijn vriendelijke, rustige, statige dieren die wat aristocratisch overkomen en die vaak niet in zijn voor spelletjes. Deze dieren hebben een geweldige uitstraling, je herkent ze meteen: statig, hooghartig, afstandelijk en zich ver verheven voelen boven de rest van de wereldbevolking. Soms wordt deze toestand overdreven en wordt het dier naar vreemden toe zeer afstandelijk en wanneer je een confrontatie forceert kan het zijn dat het dier met een snauw of hap reageert en/of probeert te vluchten. Het dier kan te afstandelijk worden waardoor het zich terugtrekt in zijn eigen wereld.

Impatiens (reuzenbalsemien):
Een dier met Impatiens-gebrek is druk en altijd in de weer. Het zijn overenthousiaste dieren die de hele dag bezig zijn. Ze handelen al voordat je ze een commando gegeven hebt. Ze ergeren zich aan andere dieren, die het tempo niet bij kunnen (of willen) houden. Hun eten gaat met drie happen naar binnen en wordt niet gekauwd, dat kost immers tijd. Ze zijn snel geïrriteerd en komen zeer nerveus over. Dit zijn de dieren die hun verzorger de hele dag met één oog in de gaten houden. Zodra de verzorger een bekende handeling maakt reageert het dier direct om tot actie over te gaan. Is de verzorger 10 minuten weggeweest dan springt dit dier alweer 1 meter hoog van blijdschap. Op zich lijkt dit een heel leuk dier, maar het dier komt niet tot ontspanning waardoor er stress zou kunnen ontstaan. En de vreselijke onstuimigheid zou makkelijk tot lichamelijke klachten/blessures kunnen leiden.

Heather (struikheide):
Dieren met Heather-tekort vertonen een aanstellerig gedrag en kunnen slecht tegen alleen zijn. Ze hebben het liefst een heel publiek om zich heen staan waarvoor ze dan de meest rare kunsten uithalen om maar alle aandacht te krijgen. Je valt in huis gewoon over ze. Het dier wil alleen maar in het middelpunt van de belangstelling staan. Deze dieren zijn ook vaak zeer egoïstisch en eisen alle aandacht, zij doen dit op een heel subtiele manier, maar altijd zo dat ze er zelf beter van worden. Deze dieren moeten ook maar weinig hebben van hun soortgenoten die in hetzelfde huis wonen. Immers, deze krijgen aandacht die het Heather-dier wil hebben. Ook met kinderen kunnen deze dieren niet goed overweg. Het Heather-dier is helemaal vervuld van zichzelf en ook zeer kriebelig op takjes in de vacht, wondjes enz.

Naar boven

5. Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën

Agrimony (agrimonie):
Agrimony-dieren houden niet van conflictsituaties en trekken zich dan duidelijk terug. De confrontatie met andere dieren wordt zoveel mogelijk gemeden. Het dier wil alleen maar goed doen en zal zelfs als het tekort gedaan wordt niet klagen. Dit zorgt wel voor de opbouw van stress dat zich kan uiten in allerlei symptomen als bijten, krabben, likken, dit alles om de aandacht van de echte problemen af te leiden. Agrimony-dieren houden er niet van om alleen te zijn. Wanneer ze alleen zijn zullen de situaties van alledag - die ze zo zorgvuldig weten te vermijden - geestelijk op hun afkomen wat voor veel problemen kan zorgen aangezien dit het dier veel stress bezorgt. Ze zoeken dan ook continu gezelschap op. Echte Agrimonytypes zijn de katten die niet van je zijde wijken en de honden die zich ernstig misdragen wanneer zij achtergelaten worden in huis en/of auto. Ook zie je bij veel dieren die een Agrimonytekort hebben dat ze onrustig slapen. Ze dromen veel en maken daar ook de nodige geluiden bij. Dit word veroorzaakt door de opgebouwde stress en kun je zien als een soort ontlading.

Centaury (duizendguldenkruid):
Een Centaurydier laat zich misbruiken door andere dieren. Het is het pispaaltje in de groep. Een enorme 'will to please' is aanwezig bij elk Centaury-dier. Het zijn allemansvrienden en daardoor toch wat onbetrouwbaar in hun gedrag, aangezien ze gerust met een vreemd persoon meelopen die dat van hun vraagt. Pas op met dit soort dieren, want ze laten zich ook door kinderen misbruiken. Ze ondergaan de mishandeling zonder te beseffen dat dit niet hoort en kunnen ernstige verwondingen oplopen, zonder dat zij in de verdediging gaan. Ook wanneer het dier met soortgenoten of andere dieren samenleeft moet de verzorger opletten dat de anderen niet met het Centaurydier sollen en voorkomen dat ze hem gaan pesten. Het zijn hele onderdanige dieren. Het is niet de bedoeling dat de verzorger het Centaurydier helemaal in bescherming gaat nemen omdat het dier zich dan steeds verder gaat terugtrekken en op den duur helemaal niets meer durft. In principe zijn Centaurydieren hele makkelijke gewillige dieren, alleen zitten ze niet lekker in hun vel en kunnen niet optimaal functioneren. Soms kan deze situatie zich ook tijdelijk voordoen als het dier uit een (voor hem) normale situatie gehaald wordt. Denk aan overplaatsing in een ander roedel, zwakte na ziekte, nieuwe eigenaar enz.

Walnut (walnoot):
Helpt het dier zich aan te passen aan nieuwe situaties. Walnut is dé veranderingsremedie. Voor alle grote veranderingen in het leven van het dier. Overplaatsing uit het nest, logeren in een pension en ook bij problemen met het doorkomen van de puberteit. Ook zeer behulpzaam wanneer er vaste patronen doorbroken moeten worden of wanneer er oude gewoontes afgeleerd moeten worden.

Holly (hulst):
Dieren met een tekort aan Holly-energie hebben zeer negatieve emoties die zij op anderen projecteren. Eigenlijk zijn zij constant boos naar anderen toe. De dieren zijn vaak achterbaks, argwanend bezitterig en jaloers. Deze dieren (hond/kat) kunnen jaloers zijn op nieuwe kinderen (baby's) en mogen absoluut niet alleen met hun gelaten worden. Deze dieren beschouwen ook vaak hun eigenaar als persoonlijk bezit en handelen daar ook naar. Wee diegene die in de buurt van de baas komt. Dit zijn de honden die voerbaknijd vertonen, of bij wie je niet aan de speeltjes mag komen. Ook als er andere dieren bijkomen kan het dier vinden dat het aandacht tekort krijgt. Dit kan zich uiten in 'beledigd' gedrag, maar ook gemakkelijk in bijten, krabben of ander agressief gedrag. In de regel zijn het eenzame dieren, vandaar de noodzaak om deze dieren te helpen met Holly-remedie.

Naar boven

6. Moedeloosheid en wanhoop

Larch (lariks):
Larch wordt gegeven aan dieren met een gebrek aan zelfvertrouwen. Soms heeft een dier met Larch-tekort slechte leerervaringen gehad en daardoor het zelfvertrouwen verloren. Deze dieren zie je nooit een initiatief nemen aangezien ze ervan uitgaan dat het toch niet goed is wat ze doen. Door het gebrek aan zelfvertrouwen zit het dier niet lekker in zijn vel. Hij voelt zich altijd de mindere en zal veel zaken met een zekere terughoudendheid benaderen. Soms zie je dat het dier nog maar moeilijk te benaderen is, puur omdat hij denkt dat hij de situatie niet aankan. Vaak zie je ook dieren met angsten een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelen zodra zij blootgesteld worden aan de angstprikkel. Deze dieren moeten gestimuleerd worden in hun kunnen. Geef ze een opdracht waarvan je zeker weet dat het dier hem goed kan uitvoeren en beloon dan het goede gedrag. Overdrijven mag zelfs.

Pine (den):
Een Pinedier voelt zich schuldig als anderen iets gedaan hebben en straf krijgen. Hij zal zijn kop laten hangen en ogenschijnlijk de schuld op zich nemen. Zijn er meerdere dieren in huis en is er iets fouts gedaan bij afwezigheid van de verzorger dan zal het Pinedier zich schuldig gedragen ook al heeft hij niets op zijn kerfstok. Maar ook in een spel of tijdens een wandeling zal het dier veel terughoudendheid tonen omdat er wel weer van alles fout zal gaan wat dan zijn schuld is. Wat er ook mis gaat, het Pinedier zoekt de fouten bij zichzelf, deze dieren zijn dus letterlijk allergisch voor een boze baas en moeten altijd met zachte hand geleid worden. Ook is het belangrijk deze dieren te bevestigen als ze iets goed doen en wanneer ze de kop laten hangen, probeer ze dan met een peptalk weer uit hun schulp te krijgen.

Elm (iep):
Een dier dat verantwoordelijkheden tijdelijk niet kan dragen zien we vaak bij dieren met een 'functie' . Het dier wordt geestelijk of lichamelijk te zwaar belast en geeft niet aan wanneer zijn grens bereikt is. Deze dieren zijn in hun normale doen heel stabiel en gehoorzaam, wanneer echter de grens bereikt is van overbelasting zal het dier zeer instabiel gedrag gaan vertonen omdat hij zijn taken niet goed kan volbrengen wat hij eigenlljk zo graag wil. Honden met een functie zijn o.a. een zogende moeder, waakhonden, maar ook dieren die ingezet worden door mensen (blindengeleidehonden of politiepaarden) Ook dieren die als "praatpaal'' van hun verzorger dienen kunnen een Elm-inzinking krijgen.

Sweet chestnut (tamme kastanje):
Voor als er sterke vertwijfeling heerst, bijvoorbeeld bij overlijden van het baasje, of als het dier herplaatst wordt. Deze dieren verkeren in grote wanhoop en lijken aan het eind van hun Latijn te zijn. Deze toestand komt niet heel vaak voor bij dieren, maar soms zie je van die dieren waarvan het allemaal niet meer hoeft. Wanneer dit verder lichamelijk gezonde dieren zijn dan verkeren ze in de negatieve Sweet Chestnuttoestand.

Star of bethlehem (vogelmelk):
Dit is de remedie die ingezet kan worden bij dieren die trauma's op hebben gelopen. Dit kan zijn: mishandeling, overplaatsing, overlijden, hogere in de rangorde, ongelukken, ziekte, maar ook de geboorte kan al als trauma ervaren worden. De onverwerkte trauma's kunnen emotionele blokkades in de geest van het dier creëren waardoor het dier niet openstaat voor mentale hulp of bijstand. Hij heeft zich als het ware afgesloten van emoties. Een aanvulling van Star of Bethlehem-energie zorgt ervoor dat blokkades in het lichaam worden opgeheven, zodat andere bloesems ook beter hun werk doen. Eventuele trauma's worden verwerkt in de slaap. Ze zullen de eerste dagen dan ook meer slapen en meer dromen. Het is verstandig ieder dier dat met bloesems behandeld wordt voor een ander probleem in het eerste flesje Star of Bethlehem te geven aangezien je nooit met zekerheid kunt zeggen dat het dier geen trauma's heeft en dat deze remedie het dier ontvankelijker maakt voor de energie van de remedies.

Willow (wilg):
Deze dieren zijn ontevreden en hebben last van wrok en zelfmedelijden. Ze hebben een hekel aan alles en iedereen en bekijken alles argwanend en wantrouwend. Tegen soortgenoten is hij ook niet vriendelijk, zal nooit zelf contact zoeken en als een ander dier met hem contact zoekt zal een snauw, een grom en een hap volgen. Hij bekijkt het leven somber, vindt zichzelf zielig en zal problemen niet bij willen leggen. De dieren vertonen afgunst en zijn niet prettig in de omgang. Een positieve benadering en Willow-energie kunnen dit ontevreden levensmoede dier weer nieuw leven inblazen.

Oak (eik):
Dieren van het Oak-type zijn echte doorzetters. Een Oak-dier wordt wel moe, maar geeft niet op. Ze zijn betrouwbaar en moedig en harde werkers, wat prettig is als er met ze gewerkt wordt. Indien het dier gewond is zal het er niets van laten merken en zodanig zichzelf ernstig kunnen beschadigen. Vooral bij politie/waakhonden komt dit voor. Als de wonden of blessures niet opgemerkt worden, doordat het dier het niet laat merken, dan kan de schade enorm groot zijn en zelfs onherstelbaar. Hou zo'n dier dus goed in de gaten, aangezien hij in staat is om zichzelf op te offeren voor het gestelde doel. Ze bruisen ook van zelfvertrouwen waardoor ze hun capaciteiten nogal eens overschatten.

Crab apple (appel):
Het Crab-Apple-dier hecht veel waarde aan regelmaat en zuiverheid. Deze dieren stellen het op prijs als hun slaapplaats en/of verblijfplaats schoon is. Ook het schoon zijn van water en voerbakken wordt zeer gewaardeerd. Ze zitten vastgeroest in een patroon en vertonen een obsessief gedrag ten aanzien van de handhaving daarvan. Ze kunnen zeer traumatisch reageren wanneer ze in hun regelmaat en zuiverheid gestoord worden. Een uiting daarvan kan zijn dat het dier zichzelf gaat krabben en bijten, puur uit frustratie. Crab Apple is ook een reinigingsremedie. Crab Apple zet de geest aan tot reinigen van het lichaam. Wordt ingezet bij dieren die onverklaarbare jeuk hebben, maar ook bij dieren die zichzelf constant moeten reinigen door middel van likken of bijten vaak tot bloedens toe. Crab Apple helpt ook het lichaam te ontdoen van restanten van allopatische medicijnen.

Naar boven

7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

Chicory (cichorei):
Een Chicory-dier heeft een sterke geldingsdrang. Het zijn jaloerse dieren die veel aandacht vragen. Als dit dier denkt niet de aandacht te krijgen die hij wilt, dan zal hij door middel van negatief gedrag deze aandacht opeisen. Als het die aandacht krijgt, dan is het het liefste dier van de hele wereld, maar zodra het die aandacht niet krijgt, toont het negatief en zeer bezitterig gedrag. Dit bezitterig gedrag manifesteert zich bij vrouwelijke dieren vooral naar de jongen toe. Vaak blijven deze dieren heel lang voor hun jongen zorgen en doen dat ook met hun hele ziel en zaligheid. Chicory-dieren zijn intelligente dieren die de kunst van het manipuleren goed beheersen.

Vervain (ijzerhard):
Voor dieren die zich met grote vasthoudendheid aan bepaalde zaken overgeven. Waar het mee begonnen is, daar gaat het ook mee door, ook al waarschuw je tien keer. Het zijn superenthousiaste dieren, die het risico lopen zichzelf mentaal uit te putten. Ook kan enthousiasme voor een bezigheid (balspelletje) overslaan in fanatisme. Deze dieren zijn permanent mentaal en lichamelijk bezig waardoor zij zich moeilijk kunnen ontspannen. Slapen gaat ook gepaard met veel dromen, waarin veel geschokt, gegromd en gepiept wordt. Zelfs in zijn slaap krijgt het dier dus geen rust.

Vine (wijnstok):
Een Vine-dier is dominant en een echte vechtersbaas. Hij valt andere dieren aan, zonder dat er een reden voor te vinden is. Hij houd zich ook niet aan de gedragsregels. Wanneer de lager geplaatste al afdruipt, daar wil het Vine-dier nog nahappen. Deze dieren jagen een ieder tegen zich in het harnas met dit gemene gedrag. Het zal duidelijk zijn dat dit gedrag maatschappelijk onaanvaardbaar is en dat het dus belangrijk is dat er tegen opgetreden wordt. Door zijn overdreven overheersende gedrag vallen al zijn goede eigenschappen en capaciteiten in het niet.

Beech (beuk):
Een Beech-dier ergert zich aan anderen, voelt zich ver verheven boven anderen. Het zijn behoorlijk onverdraagzame dieren. Vaak komt deze onverdraagzaamheid voort uit een onprettige ervaring en heeft het dier zich geestelijk afgesloten voor vriendelijkheid om zichzelf emotioneel te beschermen. Deze dieren hebben dan ook moeite met het schenken van hun vertrouwen aan de eigenaar en dienen met veel geduld getraind te worden. Hardhandig aanpakken en straffen uitdelen heeft dus enkel een averechts effect op een dier met een Beech-tekort. Ook tijdens de puberteit kan een dier negatief Beech gedrag gaan vertonen en gaan proberen waar de grenzen liggen. Het dominante/onverdraagzame gedrag kan omslaan in agressie, wat niet getolereerd kan worden. Voorzichtigheid is geboden bij de (her)opvoeding van deze dieren.

Rock Water (bronwater):
Deze dieren zijn erg star in hun levenswijze. Zij wijken niet af van hun standaardpatroon en zullen nooit uit zichzelf linksom lopen als ze normaal rechtsom gaan. Het lijkt of ze klok kunnen kijken, want ze weten exact aan te geven wanneer het etenstijd is en wanneer ze uitgelaten moeten worden, wanneer er iemand thuis moet komen enz. Het zijn vrij hooghartige dieren die spelletjes en knuffelen ver beneden hun niveau vinden. Het dier leeft een vrij geïsoleerd leven en raakt uit evenwicht als van de standaardrituelen afgeweken wordt. Het dier gaat zich als een slachtoffer van zijn eigen regels gedragen aangezien hij zich door zijn starheid alle pleziertjes in het leven ontneemt.


Naar boven

Bron: bachbloesem.remedie.org